Ženy a bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci v digitálnom veku

Nezávislé kresťanské odbory Slovenska opäť po roku usporiadali seminár, ktorý sa tradične konal na pôde Katolíckej univerzity v Ružomberku, v čase od 14. do 15. júna 2024. Hlavnou témou seminára boli Ženy a ochrana  zdravia pri práci v digitálnom veku. Seminár sa zameriaval na výzvy a príležitosti, s ktorými sa ženy stretávajú v modernom pracovnom prostredí. Diskutovali sme nielen o problémoch, ale rovnako aj o možnostiach, ako môžu ženy efektívne využívať digitálne technológie na zlepšenie pracovného výkonu.

14.6.2024

Ľubica Černá predstavila kampaň Zdravé pracoviská 2023 – 25 a jej prioritné oblasti, ktoré budú počas trvania kampane propagované prostredníctvom špecializovaných komunikačných a propagačných balíkov. Pracovné prostredie v súčasnosti prechádza dynamickými zmenami. Trendy ako flexibilita práce a rastúca digitalizácia majú výrazný vplyv na pracovné podmienky žien. Rovnako rastie význam odvetví, v ktorých dominuje ženská pracovná sila, ako sú zdravotníctvo, vzdelávanie a rôzne služby. Flexibilita práce otvára nové možnosti, ale prináša aj nové výzvy, ako napríklad zvládanie práce na diaľku a vyrovnávanie sa so zvýšeným stresom v dôsledku neustáleho pripojenia do práce. Digitálna transformácia a automatizácia menia charakter práce a kladú nové požiadavky na zručnosti a bezpečnosť. Digitálne technológie ponúkajú nové príležitosti, ale predstavujú aj nové bezpečnostné riziká, ako sú kybernetické útoky a ochrana súkromia. Virtuálne pracovné prostredie zasa kladie nové požiadavky na komunikáciu a spoluprácu, čo môže ovplyvniť pracovné prostredie žien.

Katarína Markovičová, riaditeľka univerzitného poradenského centra, predstavila stresové faktory, ktoré môžu ovplyvniť pracovný život a duševné zdravie v online vzdelávaní a výučbe. Odporučila tiež niekoľko praktických spôsobov, ako predchádzať stresu v online vzdelávaní. Napríklad primeraná technická podpora a školenia, vytváranie komunity a podporných sietí medzi učiteľmi, zlepšenie pracovných podmienok, zabezpečenie objektívneho hodnotenia, organizácia pracovného času, zabezpečenie príležitostí na fyzickú aktivitu alebo zlepšenie rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom.

Eva Tiquet, ACV CSC Belgicko, predstavila odborové stratégie na prevenciu, zvládanie a elimináciu obťažovania a násilia páchaného na ženách na pracovisku: Majte silnú víziu, Konajte uvedomelo, Majte na pamäti vaše ciele a možné dôsledky vášho konania, Spolupracujte na rôznych úrovniach.

Lidmila Němcová, hKaP, Česko, predstavila faktory, ktoré starším ľuďom bránia vo výkone ich sociálnych práv. Definovala niekoľko faktorov: Diskriminácia a predsudky: Starší ľudia čelia diskriminácii na základe veku v podobe stereotypov a predsudkov, čo môže mať za následok nerovné príležitosti v porovnaní s mladšími osobami. Znížené fyzické a kognitívne schopnosti: S vekom sa môže zhoršovať fyzická pohyblivosť, sluch, zrak a kognitívne schopnosti, čo starším ľuďom sťažuje aktívnu účasť na verejnom živote a uplatňovanie ich práv. Ekonomická závislosť: Niektorí starší ľudia môžu byť ekonomicky závislí od iných, čo obmedzuje ich nezávislosť a slobodu rozhodovať o svojom živote. Obmedzený prístup k informáciám a službám: Mnohí starší ľudia môžu mať obmedzený prístup k informáciám o svojich právach a dostupných sociálnych službách, čo bráni ich plnému uplatňovaniu. Sociálna izolácia a osamelosť: Starší ľudia, ktorí sú izolovaní alebo sa cítia osamelí, môžu mať menej príležitostí dozvedieť sa o svojich právach a uplatňovať ich v praxi.

Daniel Markovič, vedúci katedry sociálnej práce Katolíckej univerzity v Ružomberku, predstavil, ako môže implementácia umelej inteligencie pomôcť odborom efektívnejšie riadiť ich činnosť, zlepšiť komunikáciu s členmi a lepšie reagovať na potreby a výzvy moderného pracovného prostredia. AI môže pomôcť identifikovať ergonomické riziká v pracovných procesoch, ktoré môžu viesť k chronickým zdravotným problémom zamestnancov. Na základe tejto analýzy môžu odbory v spolupráci s manažmentom navrhnúť ergonomické úpravy a zlepšenia pracovných miest.

15.6.2024

Aneta Szczykutowics predstavila výsledky výskumov: Ženy na polytechnických školách a Titány práce – ženy na trhu práce vo veku digitálnej transformácie. Predstavila kampaň Girls to polytechnics! Dievčatá pre vedu! V druhej časti predstavila formy kyberšikany na pracovisku. Kyberšikanovanie má vždy negatívne dôsledky na duševné a emocionálne zdravie obetí. Ženy, ktoré sú obeťami kyberšikany, by mali hľadať podporu a ochranu a v prípade potreby vyhľadať pomoc odborníkov a právnych orgánov a odborových organizácií.

Monika Drąg sa vo svojej prezentácii zamerala na Skúmanie vplyvu digitálnej priepasti a kybernetického násilia. Zdôraznila, že kľúčové je zlepšenie digitálnej gramotnosti a informovanosti o kybernetickom násilí. Ženy musia byť vybavené vedomosťami a nástrojmi, aby sa mohli chrániť online. V akčnom pláne EÚ pre digitálne vzdelávanie (2021 – 2027) sa zdôrazňuje význam vzdelávania v oblasti digitálnych zručností s cieľom umožniť všetkým občanom, vrátane žien, bezpečne sa pohybovať v digitálnom svete.

Bardócz András, KPSZT, Maďarsko, Karolina a Boris Korenčan NSi, Slovinsko, Marie Čapková, hKaP Česká republika, Yuriy Kurylo, VOST „VOLYA“ z Ukrajiny predstavili, ako odborové zväzy v ich krajine riešia výzvy ochrany pracovníkov (žien) v digitálnom veku.

V popoludňajšej časti boli účastníci rozdelení do 2 skupín v rôznych miestnostiach. Moderátorkou prvého workshopu bola Zdena Černá, špeciálna fyzioterapeutka. Zdôraznila, že pre ženy pracujúce s počítačom je dôležité vykonávať priamo na pracovisku jednoduché cvičenia, ktoré môžu pomôcť uvoľniť svaly, zlepšiť krvný obeh a minimalizovať napätie v tele. Prakticky predviedla niekoľko cvikov, ktoré môžu ženy vykonávať priamo na pracovisku. Účastníčky počas cvičení používali jednoduché gumičky.

Prednášajúcou druhého workshopu bola Noemi Šimunková zo Slovenskej zdravotníckej univerzity, ktorá vysvetlila, prečo sú pre ženy dôležité preventívne merania cukru, kyseliny močovej a cholesterolu. Vysvetlila optimálne hodnoty a spôsob ich merania. Priamo na mieste účastníčkam zmerala krvný tlak, cukor v krvi, kyselinu močovú a cholesterol. Po ukončení sa skupiny vymenili.

V závere prezidentka NKOS poďakovala všetkým zúčastneným. Informuje Ľubica Černá, prezidentka Nezávislých kresťanských odborov Slovenska.