Čo robiť ak nebude uzatvorená kolektívna zmluva vyššieho stupňa

Cirkevné školy, na ktoré sa vzťahovala kolektívna zmluva vyššieho stupňa pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní postupujú podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme môžu podniknúť nasledovné kroky:

  1. Ak na škole nepôsobia zástupcovia zamestnancov (odborová organizácia) a nemajú kolektívnu zmluvu, odporúčame zamestnancov založiť základnú organizáciu Zväzu pracovníkov školstva a vedy Nezávislých kresťanských odborov Slovenska. Bližšie informácie na https://www.nkos.sk/ako-sa-stat-clenom-nkos/.
  2. Skontrolovať účinnosť organizačnej kolektívnej zmluvy, ak jej účinnosť je do konca kalendárneho roku a dlhšie, nie sú potrebné žiadne zmeny.
  3. Ak účinnosť kolektívnej zmluvy je do 31.8. 2024, odporúčame podpísať dodatok o predĺžení účinnosti kolektívnej zmluvy minimálne do 31.12.2024. Ak by organizačná kolektívna zmluva nebola predĺžená dodatkom, zostali by zamestnanci od 1.9.2024 bez nárokov krytých kolektívnou zmluvou vyššieho stupňa (napr. pracovný čas, dovolenka, odstupné, odchodné, príspevok na DDS). Podobne aj novoprijatí zamestnanci by boli bez benefitov.

Najbližšie kolo kolektívneho vyjednávania na Úrade vlády SR je plánované na 3.9.2024.

Informuje: Ľubica Černá